Thursday, June 14, 2012

Persoalan Puasa Qadha' dan Penyelesaiannya







QADHA’ PUASA                                                                           1. Bagaimanakah pembayaran bagi puasa yang tidak dapat
ditunaikan di dalam bulan Ramadan?
Hukum pembayaran puasa terbahagi kepada beberapa bahagian:
1. Wajib Qadha’
- Orang yang sedang sakit dan sakitnya akan memberi mudarat kepadanya
atau bertambah lambat sembuhnya jika dia berpuasa
- Orang yang meninggalkan puasa sewaktu belayar atau bermusafir kirakira
84 km
- Ibu yang hail atau menyusukan anak dan khuatir dirinya menjadi
mudarat
- Orang yang sedang haid atau nifas
- Orang yang terlalu lapar atau dahaga yang boleh memusnahkan dirinya
- Orang yang batal puasanya kerana salah satu sebab yang
membatalkannya.
2. Wajib Qadha’ dan Membayar Fidyah
- Ibu yang hamil atau menyusukan anak, sekiranya si ibu hanya khuatir
anaknya menjadi mudarat
- Orang yang berhutang puasa yang belum dijelaskan sehingga bertemu
dengan Ramadan yang lain
3. Tidak Wajib Qadha’ Tetapi Wajib Fidyah
- Orang sakit yang tidak berdaya untuk berpuasa dan harapan sembuh
sangat tipis
- Orang yang lemah kerana sudah tua dan tidak mampu lagi untuk
berpuasa                                                                                                        2.Adakah niat puasa sunat enam hari bulan Syawal boleh disekalikan dengan puasa Qadha’?
Niat puasa enam tidak boleh disekalikan dengan puasa qadha’. Imam As-Syafi’I (di dalam kitab Al-Umm) berpendapat dalam mensyarahkan bab “setiap amalan dengan niatnya” bahawa: hendaklah dibezakan ibarat puasa Ramadan, puasa nazar, puasa kafarat, puasa qadha’ dan puasa sunat. Imam Jalaluddin As-Suyuti (di dalam kitab Al-Isybah) juga berpendapat hendaklah diasingkan puasa Ramadan, atau nazar atau puasa sunat. Namun, seseorang yang berniat puasa qadha’ di dalam bulan Syawal boleh juga dikurniakan pahala puasa enam (tanpa menjatuhkan niat tersebut) mengikut pendapat sebahagian Ulama’.
     3. Bolehkah saya mengumpulkan puasa qadha’ / puasa sunat
Isnin, Khamis dan sunat puasa bulan Rejab. Apakah hukumnya?
Sebahagian Ulama tidak membenarkan mengumpulkan niat ibadat sunat dan wajib. Oleh itu, adalah baik sekiranya dipisahkan antara keduanya (Sila rujuk soalan 2). Maka, dalam puasa qadha’ dan sunat, adalah wajib didahulukan puasa qadha’ kerana ia menjadi bebanan orang itu, sedangkan puasa sunat tidak menjadi bebanannya. Jika seseorang itu berpuasa qadha’ pada hari Isnin, Khamis atau pada hari-hari yang afdal berpuasa, maka niatkan puasa qadha’.
InshaAllah, ia juga diberikan pahala sunat pada hari tersebut.                 4. Bagaimanakah cara menghitung fidyah yang perlu dibayar
bagi puasa yang tidak disempurnakan?
Untuk perkiraan fidyah yang tepat, sila rujuk kepada lelaman berikut:
https://www.muis.gov.sg/eservices/fidyah_online.aspx                                                                                5. Bolehkah saya membayar fidyah dengan menggunakan wang?
Allah S.W.T berfirman dalam surah Al-Baqarah, ayat 184:
Maksudnya: “Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. Barangsiapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan, maka itulah yang lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.”
Fidyah adalah memberi makan seorang miskin. Dan makanan ini merujuk kepada makanan asasi bagi rakyat negara orang yang berpuasa. Dalam konteks Singapura yang membatalkan puasa Ramadannya, perlu membayar fidyah dengan 1 mud beras bagi setiap hari. 1 mud adalah lebih kurang 750 gram. Namun, terpulanglah kepada kita untuk membayar dengan wang atau dengan beras. Di Singapura, memang lebih mudah dan baik untuk membayar dengan
wang. Ini adalah kerana wang dapat diberi kepada orang miskin untuk membeli makanan beliau. Wang juga lebih mudah dan tidak seperti beras, dimana ia memerlukan tempat yang luas untuk menyimpannya, di samping masalah ‘shelf-life’, pembungkusan, kutu, tikus, dan sebagainya.
Wang fidyah akan bertambah setiap tahun sekiranya puasa yang ditinggalkan itu belum diqadha’ lagi (Sila rujuk soalan 4).

       6. Haruskah saya membayar hutang puasa walaupun saya telah
membayar fidyah?
Pembayaran fidyah ini tidak mengangkat tanggungjawab anda untuk
menunaikan qadha’ puasa. Anda masih lagi perlu mengqadha’ puasa, selagi mampu melaksanakannya dari segi kesihatan (Sila rujuk soalan 1).

       7. Apakah niat yang perlu dilafazkan bagi mereka yang ingin
membayar balik puasa yang pernah ditinggalkan?
Niat puasa qada’ adalah: “Sahaja aku puasa qadha’ esok hari kerana Allah
S.W.T”

Apakah perkara yang menyebabkan Puasa anda batal


 
Apakah perkara-perkara yang membatalkan puasa?
Perkara-perkara yang membatalkan puasa adalah seperti berikut:
Memasukkan sesuatu benda ke dalam rongga badan yang terbuka dengan
sengaja, kecuali kerana darurat yang berkaitan dengan kesakitan. (Sila rujuk
soalan 5 dan 6) Makan, minum dan merokok membatalkan puasa. Adapun
suntikan ubatan tidak membatalkan puasa.
- Muntah dengan sengaja
- Mengeluarkan air mani
- Melakukan jimak (hubungan seks) pada siang hari
- Kedatangan haidh, nifas atau kelahiran bagi wanita
- Menjadi gila
- Pitam sepanjang hari
- Mabuk (yang menghilangkan daya pemikiran waras) sepanjang hari
- Murtad, iaitu keluar dari agama Islam

Soalan yang biasa dengar....                                                                 
1. Adakah mimpi sehingga keluar air mani membatalkan puasa?
Hadas besar yang disebabkan mimpi tidak membatalkan puasa, sama ada ianya
berlaku sebelum atau selepas waktu sahur. Orang yang berhadas tersebut boleh
meneruskan puasanya. Yang perlu hanyalah mandi junub.                       2. Saya telah bermimpi sehingga mengeluarkan mani pada siang
hari bulan Ramadan, kemudian saya mandi junub. Adakah mandi
junub tersebut membatalkan puasa saya?
Bermimpi sehingga mengeluarkan mani dan mandi junub tidak membatalkan
puasa. Malahan, sekiranya termasuk air ke dalam telinga atau tertelan air
ketika berkumur-kumur (sewaktu mengambil wuduk atau mandi) puasa tidak
terbatal kerana ia dikira tidak sengaja. Sabda Rasulullah S.A.W yang
bermaksud: “Sesungguhnya Allah mengampuni umatku yang tersilap, terlupa
atau dipaksa melakukan sesuatu.” (Riwayat At-Tabarani)                      3. Ada yang mengatakan berkumur-kumur dan memasukkan air ke dalam hidung menjejaskan puasa seseorang. Sejauh manakah
kebenaran pendapat ini?
Berkumur-kumur dan memasukkan air ke dalam hidung ketika berwuduk adalah
sunat. Bagi orang yang berpuasa pula, maka tidak boleh berkumur-kumur dan
memasukkan air ke dalam hidung dengan berlebihan. Sekiranya seseorang
berwuduk dengan tidak kelebihan dan air itu termasuk ke dalam kerongkong,
maka puasanya tetap sah. (Sila rujuk soalan 2). Samalah keadaannya jika
dimasuki debu jalanan, debu tepung atau lalat yang terbang masuk ke dalam
kerongkong. Semua ini dimaafkan kerana tidak sengaja. Namun, jika seseorang
berkumur-kumur dengan berlebihan, ia boleh menyebabkan air masuk ke dalam
kerongkong, dan jika ini berlaku, maka puasanya batal.                          4. Adakah seseorang yang sedang berpuasa itu boleh melakukan
sukan renang?
Berenang boleh menyebabkan masuknya air ke dalam hidung dan/atau telinga
perenang. Jika air memasuki badan cara sedemikian, adalah batal puasa
seseorang. Dengan ini, sebagai langkah berjaga-jaga, mereka yang berpuasa
dinasihatkan agar tidak berenang di siang hari Ramadan untuk mengelakkan
dari terbatalnya puasa. (Sila rujuk soalan 3)                                          5. Apakah hukum menggunakan inhaler (bagi pesakit semput)
ketika berpuasa?
Antara perkara yang membatalkan puasa ialah kemasukan sesuatu ke dalam
badan melalui rongga yang terbuka. Namun, kemasukan sesuatu bahan seperti
ubat inhaler di atas dasar darurat, yang berkaitan dengan kesukaran bernafas,
dibolehkan syara’. Oleh yang demikian, penggunaan inhaler yang berpatutan
tidak membatalkan puasa.                                                                    6. Adakah suntikan “insulin” membatalkan puasa?
Suntikan insulin bagi pesakit kencing manis tidak membatalkan puasa. Ini adalah kerana suntikan tersebut bukanlah melalui rongga yang terbuka dan
tidak pula memberi sebarang kekenyangan atau kepuasan kepada si pesakit.

   7. Saya pernah terdengar bahawa jikalau seseorang itu
berpuasa, dia dilarang ‘membersihkan’ telinga atau hidungnya.
Samada menggunakan cotton bud ataupun jari. Kerana perbuatan
itu akan membatalkan puasanya. Adakah benar?
Di antara sebab batal puasa adalah memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan yang terbuka dengan sengaja. Membersihkan telinga atau hidung tidak semestinya membatalkan puasa. Ia dibolehkan dengan kadar yang sederhana dan berhati-hati. Contohnya, membersihkan telinga di kawasan yang tidak terlalu dalam. Namun, jika anda merasa ragu-ragu sekiranya perbuatan anda boleh membatalkan puasa, maka jangan lakukan dan bersihkanlah telinga dan
hidung di waktu malam.                                                                       8. Adakah boleh saya menderma darah sewaktu berpuasa?
Menderma darah di dalam kuantiti yang sederhana dibolehkan dan tidak membatalkan puasa. Namun, pendermaan yang terlalu banyak sehingga menyebabkan kelemahan pada tubuh badan, sehingga tidak dapat menjalani ibadat puasa dengan baik, tidak digalakkan sama sekali.

Monday, June 11, 2012

Bisnes Online lebih Mudah Jika Tahu Caranya



"Memperkenalkan STIFORP, Sistem Hebat Yang Terbukti Membantu Apa Saja Perniagaan Anda Dan Berpeluang Mendapat Extra Income Walaupun Tak Pandai Menaja"

 Klik Info Seterusnya

 Maklumat Program

 

Pendapatan Pasif yang Berterusan ...

view-source:http://mavellousteam.com/images/intropasif.gif

Dengar dan Buat Keputusan Tebaik Untuk Anda

KLIK HERE

Jangan Lepaskan Peluang Yang Datang (POSITIFMIND)

view-source:http://mavellousteam.com/images/intropasif.gif
 
Pernah dengar GDI @ Traficwave? saya memang ade beli tools tu.. GDI adalah webhosting, manakala Traficwave (TW) adalah sistem autoresponder, keduanya mempunyai plan afiliate yg hebat. namun kali ni STIFORP datang dgn tawaran yg betul2 menarik.
apa yg STIFORP sediakan adalah gabungan tools yg diberi oleh GDI, TW dan banyak lagi tools di internet.. kalo nak beli semua tu secara berasingan mmg agak mahal.. kini melalui STIFORP, anda dah dapat SEMUA tools yg diperlukan utk peniaga internet malah ianya direka khusus utk membantu apa saja perniagaan yg anda sedang lakukan skrg tak kesah ler jual karipap ker, jual tudung, MLM Monavie, Vemma, Jeunesse, Maquibery ataupun MLM ofline mcm CNI, DCL, Zhulian dan lain2 tuh.. hanya dgn STIFORP anda dah boleh buat marketing di internet..kan best tu!
saya tak pandai internet, macamana nk BUAT DUIT? dgn STIFORP anda tak perlu jadi pakar pun.. cuma jadi ahli dan kekal aktif setiap bulan, anda boleh sama2 enjoy MATRIX BONUS walaupun anda tak pandai menaja, walaupun takde list subscriber yg banyak ataupun tak pandai nk buat marketing.. asalkan anda duduk dlm group yg aktif dan sediakan sistem sokongan yg hebat!
sistem kami dah terbukti sewaktu kami berniaga di Vemma . kini kami akan menggunakan SKILL dan SISTEM yg sama bersama STIFORP.. dan fenomena ini semakin berkembang setiap hari
jadi jika anda dah mendaftar FREE, jangan bertangguh lagi.. CEPAT BUAT KEPUTUSAN! jangan sampai fenomena ni berlalu begitu saja di depan mata anda..

klik
JOIN NOW..
BACA PENERANGAN LENGKAP STIFORP DI 

Login ke web STIFORP >>
http://stiforp.com/login
Official fanPage >>

STIFORP dah lengkap utk apa saja bisnes yg sedang anda lakukan. apa yg penting adalah BUAT KEPUTUSAN SEKARANG!


Antara Kelebihan Autoresponder ini :
1. Menjumatkan masa promosi.
2. Secara tak langsung meningkat kreadibiliti diri anda .
3. Boleh meningkatkan hasil jualan anda.
4. Segala urusan follow up, memberi maklumat akan menjadi mudah.
5. Membolehkan anda menghantar email ke semua pelanggan anda hanya menekan 1 butang  sahaja,
6. Tiada berlakukanya email spamming kerana senarai email yg diterima adalah sah. bukan dicuri atau dibeli.
7. Email yg dikirim kelihatan seperti email peribadi, memanggil nama pelanggan tanpa ter’miss’ atau terlupa..
8. Dan yang paling penting, anda boleh mengelakkan SPAM dan di saman..

Ya itu la kelebihan yang ada pada sistem Autoresponder ini
Jadi siapakah yang patut menggunakan sistem ini?adakah ianya sesuai untuk perniagaan selain perniagaan internet?Jawapan nya YA!apepun pun perniagaan anda,anda patut menggunakan sistem ini untuk menjadi perniagaan anda berjalan secara autopilot! SERIUS!
Saya akan kupaskan 3 jenis perniagaan yang patut menggunakan sistem autoresponse ini ..
Jenis Perniagaan Pertama :
Perniaga yang menjual barangan fizikal.
Barang fizikal merupakan barang yang kita boleh lihat dan boleh disentuh.Sebagai contoh barang fizikal ialah..Pakaian,Makanan,Telefon Bimbit dan sebagainya.
Jika kita lihat,jika anda adalah seorang yang menjual produk diatas anda sangat digalakkan untuk menggunakan sistem Autoresponsede ini.
Denagn autoresponse ini. Anda boleh kumpulkan database pelanggan tetap anda ..setiap kali ada sesuatu promosi tentang produk ..ataupun anda mempunyai produk baru.maka anda hanya perlu emel mereka hanya dengan 1 Klik.ya 1 klik sudah memadai untuk beribu2 pelanggan anda.. relly-relly POWERFULL!
Jenis Perniagaan kedua :
Perniagaan Internet.
Untuk perniagaan internet,Autoresponder  merupakan asset yang penting.Anda lihat Big-big IM,semua memiliki autoresponder dan list prospek tersendiri.Ini juga diakui oleh Internet Marketer luar Negara.
Saya rasa tak perlu lagi saya ceritakan tentang kepentingan  autoresponder pada internet marketer..saya pasti anda sudah tahu
Jenis Perniagaan Ketiga :
Perniagaan MLM/direct seling/e-Networking
Ya.Pada zaman kini,pernigaan jenis ini jugak sudah menggunakan sistem Autorespondeer ini.Jika anda perasan anda langgan vemma builder ( jika tidak silap).Syarikkat ini juga sudah memulakan langgan menggunakan software ini.
Buat pengetahuan anda,Konsep penggunaan autoresponder ini adalah sama walaupun anda mempunyai produk dan perniagaan yang berbeza.
Konsep penggunaan adalah
1)      memudahkan aktiviti perniagaan anda untuk berjalan secara autopilot!
2)      Dengan cara mempromosi produk,member info-info berkaitan produk terkini
3)      Mengeratkan  lagi hubungan anda dan pelanggan anda.



klik JOIN NOW.. 

Info Selanjutnya KLIK HERE 









Buat Bisnes Online Perlu Program ini

 
Pernah dengar GDI @ Traficwave? saya memang ade beli tools tu.. GDI adalah webhosting, manakala Traficwave (TW) adalah sistem autoresponder, keduanya mempunyai plan afiliate yg hebat. namun kali ni STIFORP datang dgn tawaran yg betul2 menarik.
apa yg STIFORP sediakan adalah gabungan tools yg diberi oleh GDI, TW dan banyak lagi tools di internet.. kalo nak beli semua tu secara berasingan mmg agak mahal.. kini melalui STIFORP, anda dah dapat SEMUA tools yg diperlukan utk peniaga internet malah ianya direka khusus utk membantu apa saja perniagaan yg anda sedang lakukan skrg tak kesah ler jual karipap ker, jual tudung, MLM Monavie, Vemma, Jeunesse, Maquibery ataupun MLM ofline mcm CNI, DCL, Zhulian dan lain2 tuh.. hanya dgn STIFORP anda dah boleh buat marketing di internet..kan best tu!
saya tak pandai internet, macamana nk BUAT DUIT? dgn STIFORP anda tak perlu jadi pakar pun.. cuma jadi ahli dan kekal aktif setiap bulan, anda boleh sama2 enjoy MATRIX BONUS walaupun anda tak pandai menaja, walaupun takde list subscriber yg banyak ataupun tak pandai nk buat marketing.. asalkan anda duduk dlm group yg aktif dan sediakan sistem sokongan yg hebat!
sistem kami dah terbukti sewaktu kami berniaga di Vemma . kini kami akan menggunakan SKILL dan SISTEM yg sama bersama STIFORP.. dan fenomena ini semakin berkembang setiap hari
jadi jika anda dah mendaftar FREE, jangan bertangguh lagi.. CEPAT BUAT KEPUTUSAN! jangan sampai fenomena ni berlalu begitu saja di depan mata anda..

klik
JOIN NOW..
BACA PENERANGAN LENGKAP STIFORP DI 

Login ke web STIFORP >>
http://stiforp.com/login
Official fanPage >>

STIFORP dah lengkap utk apa saja bisnes yg sedang anda lakukan. apa yg penting adalah BUAT KEPUTUSAN SEKARANG!


Antara Kelebihan Autoresponder ini :
1. Menjumatkan masa promosi.
2. Secara tak langsung meningkat kreadibiliti diri anda .
3. Boleh meningkatkan hasil jualan anda.
4. Segala urusan follow up, memberi maklumat akan menjadi mudah.
5. Membolehkan anda menghantar email ke semua pelanggan anda hanya menekan 1 butang  sahaja,
6. Tiada berlakukanya email spamming kerana senarai email yg diterima adalah sah. bukan dicuri atau dibeli.
7. Email yg dikirim kelihatan seperti email peribadi, memanggil nama pelanggan tanpa ter’miss’ atau terlupa..
8. Dan yang paling penting, anda boleh mengelakkan SPAM dan di saman..

Ya itu la kelebihan yang ada pada sistem Autoresponder ini
Jadi siapakah yang patut menggunakan sistem ini?adakah ianya sesuai untuk perniagaan selain perniagaan internet?Jawapan nya YA!apepun pun perniagaan anda,anda patut menggunakan sistem ini untuk menjadi perniagaan anda berjalan secara autopilot! SERIUS!
Saya akan kupaskan 3 jenis perniagaan yang patut menggunakan sistem autoresponse ini ..
Jenis Perniagaan Pertama :
Perniaga yang menjual barangan fizikal.
Barang fizikal merupakan barang yang kita boleh lihat dan boleh disentuh.Sebagai contoh barang fizikal ialah..Pakaian,Makanan,Telefon Bimbit dan sebagainya.
Jika kita lihat,jika anda adalah seorang yang menjual produk diatas anda sangat digalakkan untuk menggunakan sistem Autoresponsede ini.
Denagn autoresponse ini. Anda boleh kumpulkan database pelanggan tetap anda ..setiap kali ada sesuatu promosi tentang produk ..ataupun anda mempunyai produk baru.maka anda hanya perlu emel mereka hanya dengan 1 Klik.ya 1 klik sudah memadai untuk beribu2 pelanggan anda.. relly-relly POWERFULL!
Jenis Perniagaan kedua :
Perniagaan Internet.
Untuk perniagaan internet,Autoresponder  merupakan asset yang penting.Anda lihat Big-big IM,semua memiliki autoresponder dan list prospek tersendiri.Ini juga diakui oleh Internet Marketer luar Negara.
Saya rasa tak perlu lagi saya ceritakan tentang kepentingan  autoresponder pada internet marketer..saya pasti anda sudah tahu
Jenis Perniagaan Ketiga :
Perniagaan MLM/direct seling/e-Networking
Ya.Pada zaman kini,pernigaan jenis ini jugak sudah menggunakan sistem Autorespondeer ini.Jika anda perasan anda langgan vemma builder ( jika tidak silap).Syarikkat ini juga sudah memulakan langgan menggunakan software ini.
Buat pengetahuan anda,Konsep penggunaan autoresponder ini adalah sama walaupun anda mempunyai produk dan perniagaan yang berbeza.
Konsep penggunaan adalah
1)      memudahkan aktiviti perniagaan anda untuk berjalan secara autopilot!
2)      Dengan cara mempromosi produk,member info-info berkaitan produk terkini
3)      Mengeratkan  lagi hubungan anda dan pelanggan anda.



klik JOIN NOW.. 

Info Selanjutnya KLIK HERE 









Welcome to POWER ONLINE TOOL's site!
First Name:
Last Name:
Email:
Confirm Email:
Phone:
 
Privacy Policy | Click Here to Help Us Fight Spam!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Follow by Email

Facebook Pages

My Ilmu and Spiritual Blog