BERAT BADAN UNGGUL
Index Jisim Badan atau BMI merujuk kepada kadar berat berbanding ketinggian, atau isipadu seseorang. Cara pengiraan Index Jisim Badan adalah
BMI = Berat (kg)
-------------------------
(Tinggi (m) X Tinggi (m))
Berat badan anda dianggap kurang , unggul atau obes sekiranya nilai BMI yang dikira adalah seperti berikut;
Jika BMI anda ialah |
Anda adalah :
| |
Kurang dari 18.5
|
Kurang berat badan
| |
18.5 - kurang 25
|
Berat badan unggul.
| |
25 - kurang 30
|
Berat badan berlebihan
| |
30 dan lebih
|
Obes / Gemuk
|
Walau bagaimanapun, formula ini tidak boleh digunakan jika anda:
- berusia kurang dari 18 tahun atau lebih 64 tahun
- mengandung atau menyusukan anak
- seorang ahli sukan yang aktif
SENARAI MAKANAN TINGGI DAN RENDAH LEMAK
LEMAK TINGGI
|
LEMAK RENDAH
| |
DAGING LEMBU, KAMBING, KHINZIR
|
TAUHU, TEMPE, KEKACANG
| |
DAGING BERLEMAK
|
BIJIRIN SARAPAN
| |
SUSU PENUH KRIM
|
SUSU RENDAH LEMAK
| |
KEJU, MENTEGA, DADIH
|
KEJU RENDAH LEMAK
| |
LEMAK MASAKAN
|
SAYURAN, BUAHAN
| |
MINYAK SAPI, KELAPA, SANTAN
|
IKAN
| |
BURGER, SOSEJ DLL
|
NASI, ROTI, MI, BIJI-BIJIAN
| |
KRIM SALAD, MASAM, MAYONIS
|
KRIM SALAD RENDAH LEMAK, JUS LIMAU, CUKA
| |
MAKANAN BERGORENG
|
MAKANAN KUKUS, REBUS, BAKAR, PANGGANG
|
|
No comments:
Post a Comment